Recepten

De meeste van deze recepten worden nauwelijks meer gemaakt. Tradiotionele Drentse recepten zijn vaak zware kost. Er werd vroeger hard gewerkt en daar hoorde een goede maaltijd bij. Bonen, spek en worst zijn ingrediënten die veelvuldig terugkomen. Niet alle recepten zijn typisch Drents, maar komen ook in andere streken voor, met net even een andere samenstelling van ingrediënten of bereiding.

Bekender zijn de rollegies en knieperties en worden met oud en nieuw nog veelvuldig gemaakt en gegeten. Net als spekdikken. Kleine pannekoekjes gebakken in een wafelijzer.

De Drentse recepten zijn niet moeilijk te maken en de ingrediënten zijn vaak goed te verkrijgen. Zoek eens een recept uit en ga aan de slag.Aantal resultaten: 5

per pagina

 1. Bonenbrij

  Bonenbrij

  Een typisch Drents streekgerecht, met als hoofd ingrediënt bruine bonen.
  Meer informatie
 2. Drentse Knieperties, kniepertjes

  Knieperties

  Dunne, zoete harde wafeltjes gebakken met een knieperties-ijzer. Traditioneel gebakken met oud en nieuw. Knieperties symboliseren het ontvouwen oude jaar. Rollegies de opgerolde variant (wel een ander deeg) symboliseren wat gaat komen in het nieuwe jaar.
  Meer informatie
 3. Rollegies (rolletjes)

  Rollegies (rolletjes)

  Opgerold wafeltje gebakken op een wafelijzer. Traditioneel gebakken met oud en nieuw. In tegenstelling wat soms wordt beweert is een rollegie geen opgerold kniepertie, maar wordt gemaakt van een vloeibaar beslag. Rollegies symboliseren wat gaat komen in het nieuwe jaar. Knieperties, de platte ontvouwen wafeltjes, symboliseren de het afgelopen jaar.
  Meer informatie
 4. Spekdikken recept

  Spekdikken

  Een gerecht uit de veenkoloniën, maar ook in andere regio's bekend. Spekdikken. Kleine pannekoekjes gebakken in een wafelijzer. Traditioneel werden spekdikken met oud en nieuw gegeten. In vroeger tijden werden ze gebakken in een wafelijzer boven het vuur. Later kwamen er elektrische wafelijzers op de markt. Er zijn verschillende variaties op het recept van spekdikken, maar roggemeel, worst en spek komen vrijwel altijd terug als ingrediënt.
  Meer informatie
 5. Watergruwel

  Watergruwel

  Watergruwel ook wel krentjebrij is een nagerecht dat warm of koud gegeten kan worden. Nu kun je het onderstaande recept zelf maken, maar krentjebrij is ook gewoon in de winkel te koop.
  Meer informatie

Aantal resultaten: 5

per pagina

webdesign en webdevelopment: Webwark